Zwitserland

Zwitserland

Zwitserland, dat omgeven wordt door Frankrijk, Duitsland, Italië, Oostenrijk en Liechtenstein, is een federale republiek bestaande uit 26 kantons. Haar samenleving bestaat in hoofdzaak uit vier inheemse etnische groepen: Duits-Zwitsers (65%), Romandiërs (18%), Italiaans-Zwitsers (10%) en Reto-Romanen (1%).

Dit kleine landje is door haar ligging in de Alpen en de Jura een prachtig land voor de wintersportliefhebber, zowel voor de beginner, maar zeker ook voor de gevorderde sporter. De hoogste bergen liggen in het zuiden en oosten (de Dufourspitze in het Monte Rosamassief (4634 m); de Matterhorn (4477 m), maar ook in de  noordelijker gelegen Jura, kun je uitsteken wintersporten.

Ook in de zomer is het hier heerlijk vertoeven, met haar rijkdom aan grote en kleinere meren. Om er een paar te noemen het Bodenmeer, het Meer van Zürich, Vierwoudstedenmeer, Meer van Thun,  Meer Maggiore en het Meer van Lugano. En laten we ook het meer van Geneve niet vergeten, met haar prachtige fontein en pittoresque havenplaatsjes als Yvoire.  

Rondreizen door Zwitserland is de ideale manier om het land te ontdekken. Met de auto is de zgn Grand Tour een perfecte trip. De ca 1600 km lange route brengt de reiziger langs 22 meren, 5 Alpenpassen en 40 bezienswaardigheden.

De trein is een uitstekend alternatief, vanwege het “Swiss Travel System”. In dit systeem valt ruim 27000 km aan openbaar vervoer. Er kan gebruik gemaakt worden van treinen, bussen en boten. Dit kan middels het all-in-one ticket, waarmee ongelimiteerd kan worden gereisd in alle provincies van Zwitserland, of de regionale passen. En laten we vooral de zgn panorama treinen niet vergeten, zoals de Bernina- en Glacier Express, die de mogelijkheid bieden om een volledig traject af te leggen zonder dat je je ergens druk om hoeft te maken.

Mochten de aktiviteiten of natuur je minder aantrekken, dan is er nog een legio aan mooie steden, die zeker de moeite waard zijn om eens te bezoeken. Denk hierbij aan Bern, Zürich (de grootste stad), Genève, Bazel, Lausanne, Luzern en Lugano, allen met hun eigen karakteristieken.

Deel dit bericht

Scroll naar boven